2017.04.12 - Pisztrángos

VÍZ VILÁGNAPJA A LILLAFÜREDI PISZTRÁNGOSBAN

2017.04.12. 

Már hagyományosnak mondható, hogy a Víz világnapját a Lillafüreden található pisztrángosban ünnepeljük az õsszel iskolába menõ nagycsoportos gyermekeinkkel.

Idén 52 kisgyermekkel látogattunk el a halak keltetõjébe. A gyermekek már izgatottan várták a kirándulás napját. Hátizsákkal indultak a nagy útra, melyben egy kis rágcsálni valót és ivólevet hoztak magukkal.

A pisztrángosban már ismerõsként üdvözöltek minket. A tulajdonos hölgy vezetett körbe, és minden információt elmondott a pisztrángokról. A gyerekek élvezettel hallgatták, hogyan lehet megkülönböztetni a nõstény és a hím pisztrángokat egymástól, majd szinte versenyezve mutogatták egymásnak, hogy az és az a halacska fiú vagy lány.

Leginkább mégis az tetszett nekik, hogy a halak kor szerint külön voltak választva. Megnevezésre került az újszülött csapat, a bölcsõdés, a kiscsoportos-, a középsõs-, a nagycsoportos óvodás és az iskolás csoport. A legkisebb halacskák medencéjénél töltötték a legtöbb idõt. Aranyosak voltak a gyermekek, mert mindenkinek volt valamilyen kedves megjegyzése a pici pisztrángokat illetõen: „Jaj, de cukik! , Nagyon édesek! , Milyen picikék!”

Az élethez hozzátartozik, hogyan kerülnek felhasználásra a pisztrángok. Az egyik „halas bácsi” épp válogatta a pisztrángokat. Egy nagy lavórból szedegette ki a halakat, és amelyiket már elég nagynak látta, azt egy nagyobb bottal fejen ütötte, hogy a hal elkábuljon. A kisebbeket visszaengedte a medencébe. Ez az esemény nem megijesztette a gyerekeket, ahogy mi felnõtt kísérõk vártuk, hanem megértették, hogy miért van szükség erre a dologra.

A medencék mellett tett séta után a gyerekekkel leültünk a pisztrángos területén található szabadtéri étterembe, ahol a magukkal hozott csemegét és innivalót fogyaszthatták el. A busz, amely ide hozott minket, már várt ránk.

Mivel idõben végeztünk a pisztrángosban, volt lehetõségünk egy kicsit játszani Lillafüreden az új játszótéren. A gyerekek örömmel próbálták ki a játékokat, bár többségük már járt itt a szüleivel. Kb. ½ óra elteltével indulnunk kellett vissza az óvodába, hogy az ebédre megérkezzünk. Összességében újra egy tartalmas délelõttöt  töltöttünk el, amely megerõsített minket abban, hogy ezt a hagyományt folytatnunk kell.

 

A képeket az alábbi linkre kattintva tekinthetik meg:

https://goo.gl/photos/ZNrP7ZgtDMd2TJFp9

 

 

www.belvarosiovoda.hu
© 2010. Belvárosi Óvoda - Minden jog fenntartva
Honlapkészítés, Webdesing: Napalm and Mikroby